Sportprestatie 65+

Liesbeth ter Laak – Braun:

“Ik bewonder mensen die doorzetten”

Liesbeth ter Laak – Braun zwemt al vanaf 1986 en is toen begonnen met de lange afstand 8 km open water en heeft dit helemaal uitgezwommen, is al 24 keer Nederlands kampioen geworden met verschillende slagen en afstanden en gaat in januari hopelijk voor de 25e keer goud halen. Liesbeth heeft met verschillende Europese- en Wereld Masters Kampioenschappen meegedaan en behoorde daarbij bij de top 10. Wekelijks word er 2 á 3 keer gezwommen en nog extra geoefend op het duiken en de keerpunt. Samen met haar man Wim ter Laak heeft ze in totaal in 14 landen meegedaan met wedstrijd zwemmen.

Wandelvoetbal SJC:

“Keep walking!”

Wandelvoetbal werd opgezet voor senioren uit Noordwijk, die nog sportief bezig willen zijn. Het sportief bezig zijn en het sociale aspect voert de boventoon. De groep bestaat merendeels uit oud SJC-ers boven de 50 die gezellig op woensdagmiddag samen een balletje willen trappen, de hele woensdagmiddag, want ook de derde helft telt mee. Zo zeggen ze zelf: ‘’allemaal willen we bewegen en het liefst met een bal aan de voet.’’ Het spelletje blijft boeien. Het mooist blijft natuurlijk het scoren van een doelpunt of die mooie assist.

Frans van den Berg:

“Als ik naar de beweegschool ga, dan weet ik dat ik een uurtje lekker ga sporten, zonder te moeten, alles kan en mag.”

Frans sport sinds begin dit jaar twee a drie keer per week anderhalf uur in De Beweegschool. Hij doet alles in zijn eigen tempo: de fietsen zwaarder zetten, het kracht-apparaat bedienen en de hoogste levels halen op het balance-board. Nooit klagen en alles zelf doen. De Beweegschool biedt ruimte voor bewegen en beleven zonder prestatie wat een hele prettige omgeving is voor mensen die wat moeilijker bewegen. Bewegen is voor iedereen goed, maar zeker voor mensen met Parkinson, zoals Frans. Iemand met de ziekte van Parkinson moet nadenken bij elke beweging door de verslechterde aansturing van de spieren vanuit de hersenen, waardoor bewegen moeizamer wordt. Sporten blijft heel belangrijk. Frans zegt zelf: ‘’Sport is goed voor je lichaam en geest, als je bijna 79 jaar bent, heb je niet meer van die ambities voor de toekomst, hooguit het feit dat, zolang de Beweegschool er is, en het in mijn vermogen ligt, blijf ik daar sporten.’’